Terug naar boven

Rugpijn: Osteopathie en behandeling bij rugpijn

Heb je last van lage rugpijn? Een hernia? Rugpijn door je zwangerschap? Of een lumbago? Een osteopaat kan je rugpijn verlichten via zachte maar doeltreffende manuele technieken.

Vind meteen een osteopaat voor rugpijn

Of lees meer over:
Osteopathie bij rugpijn
Lage rugpijn osteopaat
Lumbago osteopaat
Hernia osteopaat
Hoeveel kost een osteopaat?

Osteopathie bij rugpijn

Een osteopaat vertrekt vanuit de denkwijze dat het lichaam één geheel is waarbij alle delen een invloed op elkaar uitoefenen. Om de oorzaak van je rugpijn duidelijk in kaart te brengen, zal een osteopaat niet enkel je rug onderzoeken maar ook de beweeglijkheid van je gewrichten. Deze kunnen namelijk ook de boosdoener van je rugpijn zijn.

Via zachte maar doelgerichte handgrepen zal een osteopaat je pijn zoveel mogelijk wegnemen. Tijdens osteopathie worden geen medicijnen of apparaten gebruikt. Na je sessie zal je lichaam even de tijd krijgen om zichzelf te herstellen. Meestal zijn er daarom een aantal weken tussen twee afspraken.

Osteopathie kan verlichting bieden bij verschillende soorten rugpijn, zoals lage rugpijn, een hernia, lumbago, facetartrose, enz.

Lage rugpijn osteopaat

Van alle soorten rugpijn komt lage rugpijn het meest voor. De oorzaak kan lumbago, spit of een hernia zijn. Of langdurige stress en spierpijnen die zich op je lichaam hebben gezet. Ook een verkeerde houding kan aan de oorzaak van je lage rugpijn liggen.

Een osteopaat zal de behandeling starten met een vraaggesprek en uitgebreid lichamelijk onderzoek. In de meeste gevallen ontstaat lage rugpijn voor een overbelasting van de rug, zoals het tillen van zware voorwerpen, stress en spanningen, een abrupte beweging, enz.

Na het lichamelijk onderzoek zal de osteopaat met de behandeling starten. Hierbij wordt gefocust op het wegnemen van de pijn en het voorkomen van rugklachten in de toekomst.

Vind meteen een osteopaat voor lage rugpijn.

Lumbago osteopaat

Bij pijn in de onderrug is er vaak sprake van een lumbago. Omdat deze rugpijn plots en hevig kan optreden, wordt er in de volksmond ook wel over ‘het verschot’ of ‘het spit’ gesproken.

De lumbale wervels bevinden zich onderaan je wervelkolom en zorgen voor stabiliteit en het opvangen van de schokken die je lichaam te verduren krijgt. Bij ouder worden kunnen deze wervels beginnen slijten, of hun stevigheid verliezen.

De oorzaak van een lumbago kan een blokkade of opgehoopte spierspanning zijn. De pijn wordt erger bij plotselinge bewegingen, tillen, bukken of langdurig stilzitten.

Na enkele dagen kan een lumbago spontaan verdwijnen. Dit biedt echter geen blijvende oplossing omdat een lumbago na een tijdje meestal terugkeert. Een bezoek aan de osteopaat kan je van je lumbago verlossen en voorkomen dat deze in de toekomst opnieuw de kop opsteekt. Ook voorkom je zo ergere rugproblemen zoals bijvoorbeeld een hernia.

Vind een osteopaat voor lumbago bij jou in de buurt.

Hernia osteopaat

Bij een hernia is een tussenwervelschijf beschadigd. De zachte binnenkant van de tussenwervelschijf (discus) is door de harde buitenkant gedrongen en zorgt zo voor een hernia.

De oorzaak van een hernia is meestal te wijten aan ouderdom. Al kan ook een plotselinge schok of verkeerde beweging, bijvoorbeeld door het sporten of een ongeval, een hernia veroorzaken.

Welke pijn een hernia precies veroorzaakt, hangt af van de zenuwen die geraakt worden. Er zal vooral sprake zijn van pijn in de onderrug hoewel de pijn ook kan uitstralen naar de benen. Wanneer een rughernia niet behandeld wordt, kan deze overgaan in ischias, een zenuwaandoening in de rug.

Hoewel bij een hernia vaak direct aan een operatie wordt gedacht, is dit niet altijd noodzakelijk. Een osteopaat zal de doorbloeding van de beschadigde tussenwervelschijf bevorderen en de druk tussen de wervels verminderen. Hierdoor zal je pijn verlicht worden.

Vind meteen een osteopaat voor hernia.

Hoeveel kost een osteopaat?

Voor een sessie bij de osteopaat betaal je ongeveer €50. Dit bedrag kan variëren op basis van je klachten en het tarief van je osteopaat. Op het profiel van de osteopaat vind je de exacte tarieven terug.

De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van osteopathie. Meestal gaat dit om een terugbetaling van €10 per consultatie, met een maximum van 10 consultaties per kalenderjaar. Neem contact op met je ziekenfonds of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden voor osteopathie.