Terug naar boven

Vragen van bezoekers

1. Praktijk aanmelden / inloggen
Hoeveel sessies heb ik nodig voor ik van mijn klacht af ben?
 • Dit is op voorhand moeilijk te bepalen. Het hangt af van de klacht, de ernst, de intensiteit van de sessies, je eigen behoeften, je budget,… . Je kan dit bespreken tijdens het intakegesprek.
Hoe vind ik een geschikte osteopaat?
 • Je kan op verschillende manieren een geschikte osteopaat zoeken: In de zoekbalk kan je zoeken op gemeente, osteopathievorm, klacht, doelgroep, sessietype, osteopathieplaats, bereikbaarheid of taal. Je kan ook zelf een zoekwoord ingeven.
 • Vind hier tips over een goede osteopaat vinden.
 • Of lees meer info over de verschillende osteopathievormen.
Hoe kies ik een osteopaat uit de lijst?
 • Bij het kiezen van een geschikte osteopaat is het raadzaam om de persoonlijke pagina van verschillende osteopaten te bekijken en zowel de praktische informatie als de persoonlijke tekst te lezen. Hier vind je uitgebreide informatie over hoe de osteopaat werkt en je krijgt een ruimer idee van wie de osteopaat is. Je kan je keuze laten afhangen van de osteopathievormen die de osteopaat toepast, de specialisatie die hij gevolgd heeft, de opleiding, de locatie enz.
 • Afhankelijk van je hulpvraag kan je nakijken of de osteopaat een daarvoor erkende opleiding genoten heeft en of hij /zij is aangesloten bij een beroepsvereniging. Osteopaten die aangesloten zijn bij een beroepsvereniging verbinden zich ertoe om geregeld bijscholing en supervisie te volgen. Voor of tijdens het eerste gesprek kun je gerust vragen naar de opleidingen die de osteopaat gevolgd heeft ivm jouw hulpvraag of klacht.
 • Laat je, naast deze informatie, ook leiden door je gevoel! Als de persoonlijke pagina van een osteopaat je aanspreekt, kan je steeds een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. Dit gesprek dient om te bekijken of de osteopaat iets voor jou kan betekenen, maar ook om te voelen of het klikt. Voor een succesvolle begeleiding is het heel belangrijk dat je je goed voelt bij de osteopaat. Luister dus naar je gevoel en kies een andere osteopaat als je merkt dat het niet klikt. Je kan dit ook bespreken met de osteopaat.


Wat moet ik doen als ik geen osteopaat in mijn buurt vind?
 • Je kan in de zoekbalk aanduiden binnen welke straal van je gemeente je een osteopaat zoekt. Als je de straal vergroot, vind je de osteopaten die het dichtst bij jou in de buurt werken.
 • Het kan zijn dat je zoekactie te specifiek is, als je zoekt naar een specifieke osteopathievorm of klacht. Als je minder selecteert, krijg je meer osteopaten te zien.
Hoe maak ik een afspraak?
 • Je kan vanuit de persoonlijke pagina van elke osteopaat een bericht verzenden door te klikken op ‘Maak een afspraak / vraag info'. Zo krijgt de osteopaat jouw bericht.
 • Je kan ook telefonisch een afspraak maken.
Moet ik betalen voor een kennismakingsgesprek / intakegesprek?
Hoe lang duurt een sessie?
 • Dit is afhankelijk van de osteopathievorm en de osteopaat. Je vraagt dit best aan de osteopaat als je een afspraak maakt. Meestal duurt een sessie 1 uur tot 1u30.
Wanneer stopt de begeleiding? Kan ik zelf de begeleiding stopzetten?
 • Als je zelf de keuze gemaakt hebt voor osteopathie, kan je altijd zelf de begeleiding stoppen. Dit kan zijn omdat je voelt dat jouw doelen bereikt zijn of omdat je andere prioriteiten hebt. Ook de osteopaat kan voorstellen om af te bouwen wanneer hij ziet dat je minder osteopathie nodig hebt. Ook als je het gevoel hebt dat het niet klikt tussen jou en de osteopaat of zijn osteopathievorm kan je zelf de begeleiding stoppen. Het is steeds raadzaam dit te melden aan de osteopaat en hier open over te zijn.
Hoeveel kost een sessie?
 • Dit is verschillend per osteopaat. De praktische informatie staat onderaan op de persoonlijke pagina van de osteopaat. Je kan dit ook steeds vragen als je een afspraak maakt.
Kan ik een afspraak maken voor een familielid, partner, collega, vriend of vriendin?
 • Het is mogelijk om een afspraak te maken voor personen die je kent. Toch is het raadzaam om deze persoon te betrekken in het zoeken naar een geschikte osteopaat. Dit zal het verloop van de behandeling vergemakkelijken en de kwaliteit ervan verhogen.
Moet ik mij inschrijven of inloggen om een osteopaat te zoeken?
 • Nee, enkel osteopaten die zich willen vermelden op de site dienen zich in te schrijven en in te loggen.
Heb ik recht op een terugbetaling?

Osteopathie wordt door de meeste ziekenfondsen nog steeds aanschouwd als een alternatieve behandeling, en dus is de terugbetaling ervan ook beperkter. De voornaamste ziekenfondsen (CM, Bond Moyson, Partena, Liberale Mutaliteit etc) voorzien een terugbetaling van €10 voor een minimum van 5 sessies per kalenderjaar.

De meest voorkomende voorwaarde voor een terugbetaling is de erkenningsstatus van je osteopaat. Dat betekent dat je osteopaat ofwel erkend is bij het Ministerie van Volksgezondheid, of dat hij een overeenkomst sloot met jouw ziekenfonds. Vraag steeds voor aanvang van je behandeling aan je osteopaat of hij of zij erkend zijn door je ziekenfonds om onaangename financiële verrassingen te vermijden.