Osteopathievormen - info en osteopaten
Hier vind je een korte en beperkte omschrijving van wat de osteopathie kan inhouden. Deze verduidelijking is niet volledig. Voor meer informatie raden wij u aan om te informeren bij de osteopaat.
A
Acupressuur
Vind een osteopaat voor acupressuurAcupunctuur
Vind een osteopaat voor acupunctuurAlexandertechniek
Vind een osteopaat voor de alexandertechniekAtlascorrectie
Laat meer zien van osteopaat voor atlascorrectie - Vind een osteopaat voor atlascorrectieErvaar je rugpijn of nekpijn? Heb je te kampen met migraine of oorsuizen? Of misschien wel met een hernia? Dan kan atlascorrectie een uitkomst bieden! Door je bovenste nekwervel terug in de juiste positie te brengen, verlost een osteopaat je van jouw acute en chronische klachten.
Vind meteen een osteopaat voor atlascorrectie
Of lees meer over:
Wat is atlascorrectie?
Waarom een atlasbehandeling?
Atlasbehandeling: voor wie?
Werkwijze
Tarieven
Wat is een atlascorrectie?
Een atlascorrectie kan gezien worden als een manipulatie van de bovenste nekwervel of als behandeling met mechanische ondersteuning van een toestel. Een osteopaat voor atlascorrectie zal zo de scheefstand van je atlas corrigeren.
Veel mensen hebben een lichte afwijking aan de bovenste nekwervel zonder dit te weten. De oorzaak van deze scheefstand kan onder andere te wijten zijn aan een verkeerde lichaamshouding, een ongeval of problemen tijdens de geboorte.
Een scheefstand van de atlas heeft ook gevolgen op andere plaatsen in je lichaam. Als bovenste halswervel is de atlas namelijk de eerste poort waardoor gegevens van je hersenen naar de rest van je lichaam wordt gestuurd. Een scheefstand van de atlas kan daardoor een heleboel lichte tot zwaardere klachten veroorzaken.
Waarom een atlasbehandeling?
De atlas is de bovenste halswervel en bevindt zich dan ook onder de basis van je schedel. Dit spiergebied zit boordevol sensoren en wordt daarom ook wel het bewegingszintuig genoemd.
Een scheefstand van de atlas kan daardoor aan de basis liggen van verschillende problemen in je bewegingsapparaat en kan andere diverse lichamelijke ongemakken veroorzaken.
Osteopathie ziet het lichaam als één geheel waarbij de verschillende delen van je lichaam continue op elkaar inwerken. Via een atlascorrectie kan een osteopaat dan ook je lichamelijke ongemakken, die het gevolg hiervan zijn, aanpakken.
Atlasbehandeling: voor wie?
Een scheefstand van de atlas kan leiden tot uiteenlopende klachten overal in je lichaam. Enkele voorbeelden van klachten die een atlascorrectie kan aanpakken, zijn:
- Hoofdpijn en migraine
- Schouderpijn
- Whiplash
- Tenniselleboog
- Hernia
- Geblokkeerde wervelkolomzenuwen
- Rugpijn
- Maagklachten en spijsverteringsproblemen
- Oorsuizen
- Heup- en bekkenproblemen
- Pijnlijke knieën
- …
Vind via onze praktische zoekfunctie snel en eenvoudig een osteopaat voor jouw specifieke klachten.
Atlascorrectie brengt je lichaam in een betere houding. Bovendien stimuleert osteopathie het zelfhelende vermogen van je lichaam. Hierdoor komt je lijf terug in balans met je mentale gezondheid, en krijg je een gezonde geest in een gezond lichaam.
Werkwijze
Een atlascorrectie bestaat meestal uit 2 tot 3 osteopathiesessies. Tijdens de eerste sessie vindt de correctie van je bovenste halswervel plaats. Daarna worden de effecten hiervan tijdens een vervolgsessie besproken. Indien nodig wordt dan gewerkt rond de resterende klachten.
Bij een atlascorrectie worden je bovenste nekspieren ontspannen door een diepgaande massage. Hierdoor komt de atlas terug in de juiste positie, met als gevolg dat de prikkels van je hersenen terug vlotter worden doorgegeven naar de rest van je lichaam. Door deze balans te herstellen, merk je dat je klachten langzaam maar zeker zullen afnemen. Na de osteopathiesessies voel je je dan ook energieker en meer ontspannen.
De meeste patiënten merken een verbetering op na 2 tot 3 osteopathiesessie. Heb je last van chronische klachten? Dan kunnen meerdere sessies noodzakelijk zijn. Je kan dit uitvoerig met je osteopaat bespreken. Meestal zit er een tussenpauze van een zestal weken tussen 2 osteopathiesessies.
Tarieven
Hoeveel atlascorrectie kost, hangt af van het benodigde aantal sessies. Dit kan variëren naargelang de aard van je klachten, je leeftijd, conditie, enz.
Gemiddeld betaal je voor een osteopathiesessie van 45 à 60 minuten ongeveer 75 à 90 euro. Neem voor de exacte prijs van atlascorrectie een kijkje op de persoonlijke pagina van je osteopaat.
Voor een bezoek aan de osteopaat is geen doktersvoorschrift noodzakelijk. De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van osteopathie. Neem hiervoor contact op met je ziekenfonds.
Vind meteen een osteopaat voor atlascorrectie: atlascorrectie Antwerpen - atlascorrectie Gent - atlascorrectie Leuven - atlascorrectie Mechelen - atlascorrectie Brugge - atlascorrectie Aalst - atlascorrectie Brussel of atlascorrectie Kortrijk.
Verberg informatie over osteopaat voor atlascorrectie - Vind een osteopaat voor atlascorrectieB
Baby osteopathie
Laat meer zien van osteopaat voor baby osteopathie - Vind een osteopaat voor baby osteopathieHeeft je baby last van reflux? Krampjes? Of heb je een huilbaby? Dan kan baby osteopathie zeker een uitkomst bieden. Een baby osteopaat verlost je baby via zachte osteopathietechnieken van verschillende kleine en grotere klachten.
Vind meteen een osteopaat voor baby osteopathie
Of lees meer over:
Wat is baby osteopathie?
Klachten bij baby’s
Werkwijze baby osteopaat
Test: heeft je baby baat bij osteopathie?
Tarieven en terugbetaling
Wat is baby osteopathie?
Geboren worden is een hele belevenis. Er zijn de krachtige weeën, de doorgang door het geboortekanaal of de keizersnede, de druk op de schedel van je baby, enz. Deze gebeurtenissen hebben een invloed op het lichaam van je baby en kunnen onder andere voor spanningen ter hoogte van de schedel of wervelkolom zorgen.
Baby osteopathie is een specialisatie binnen de osteopathie die zich specifiek op baby’s en heel jonge kinderen richt. Dankzij een geheel van extra zachte osteopathietechnieken worden verschillende klachten zoals krampjes of reflux doeltreffend aangepakt.
De meeste baby’s en peuters reageren goed en snel op osteopathie. Vaak merk je al na enkele osteopathiesessies dat je baby zich beter in zijn vel voelt.
Klachten bij baby’s
Er zijn verschillende oorzaken die eventueel aan de basis kunnen liggen van klachten bij baby’s, zoals een zware bevalling, een stuitligging, een keizersnede, gebruik van een zuignap tijdens de bevalling, enz.
Baby osteopathie pakt enerzijds verschillende lichamelijke klachten van baby’s en heel jonge kinderen aan en voorkomt anderzijds dat deze klachten zich later gaan ontwikkelen. Enkele voorbeelden van klachten waarmee je bij de baby osteopaat terechtkan, zijn:
- Reflux bij baby’s
- Een huilbaby
- Asymmetrie van het hoofdje
- Krampjes, koliek, buikpijn of andere spijsverteringsproblemen
- Een voorkeurshouding bij baby’s
- Slaapproblemen
- Neus-, keel- en oorproblemen
- …
Vind een baby osteopaat bij jou in de buurt om deze klachten aan te pakken.
Werkwijze baby osteopaat
Baby osteopathie start meestal met een klein lichamelijk onderzoek en een vraaggesprek. Hier is ruimte om uitvoerig de klachten die je bij je baby opmerkte te bespreken. De osteopaat kan je enkele bijkomende vragen stellen of gaat meteen over tot een manueel onderzoek om de oorzaak van de klachten te ontdekken.
Eens de osteopaat de oorzaak van de klachten kent, kan de behandeling gestart worden. Baby osteopathie bestaat enkel uit heel zachte druktechnieken die het lichaam van je baby terug in evenwicht brengen. De schedel, wervelkolom en het bekken worden grondig onderzocht. Ook wordt er gekeken naar de druk en spanningen in het buikje.
Als ouder kan je tijdens de behandeling gewoon bij je baby blijven. Soms gebeurt het dat baby’s even gaan huilen maar meestal treedt er al gauw relaxatie op.
Na de behandeling overloopt de osteopaat samen met jou zijn ondervindingen en geeft je tips over wat je als ouder zelf kan doen om de behandeling eventueel thuis verder te zetten. Na enkele behandelingen merk je vaak al een duidelijke verbetering van de klachten bij je baby.
Test: heeft je baby baat bij osteopathie?
Twijfel je of je baby baat kan hebben bij osteopathie? Via onderstaande vragenlijst kan je testen of een baby osteopaat je baby kan helpen:
- Balt je baby vaak zijn vuistjes?
- Werpt je baby vaak zijn hoofd naar achter zonder reden?
- Draait je baby vaak zijn hoofd naar dezelfde kant?
- Is er sprake van schedelafvlakking?
- Weent je baby veel?
- Slaakt je baby vaak kreetjes?
- Is de ademhaling van je baby onrustig?
- Slaapt je baby onvoldoende?
- Heeft je baby last van reflux?
- Merk je een builtje op het hoofd van je baby?
- Heeft je baby vaak last van krampjes?
- …
Antwoordde je op één van deze stellingen “ja”? Dan kan een baby osteopaat jou en je baby uitstekend begeleiden! Vind eenvoudig een baby osteopaat bij jou in de buurt.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel baby osteopathie kost, hangt af van de duur en intensiteit van de osteopathiesessies. Gemiddeld betaal je voor een sessie bij de baby osteopaat € 50 voor een half uur. Neem voor de exacte tarieven een kijkje op de persoonlijke pagina van je baby osteopaat.
Voor een bezoek aan de baby osteopaat heb je geen doktersvoorschrift nodig. De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van baby osteopathie. Neem hiervoor een kijkje op de website van je ziekenfonds.
Verberg informatie over osteopaat voor baby osteopathie - Vind een osteopaat voor baby osteopathieBody adjustment
Vind een osteopaat voor body adjustmentBowen therapie
Vind een Bowen therapeutC
Cranio sacraal therapie
Vind een cranio sacraal therapeutD
Dorn therapie
Laat meer zien van osteopaat voor Dorn therapie - Vind een osteopaat voor Dorn therapieHeb je last van pijnlijke gewrichten? Of ervaar je een beenlengteverschil of bekkenscheefstand? Dan kan een osteopaat je via de Dorn methode op een milde manier van je klachten verlossen. Dankzij zachte technieken worden je gewrichten en wervels terug in de juiste positie gebracht en ervaar je terug harmonie in je lichaam.
Vind meteen een osteopaat voor Dorn methode
Of lees meer over:
Wat is Dorn therapie?
Dorn methode: voor wie?
Werkwijze
Voordelen Dorn therapie
Tarieven en terugbetaling
Opleiding
Wat is Dorn therapie?
Dorntherapie is een zachte wervel- en gewrichtsbehandeling die door osteopaten wordt aangewend om problemen die samenhangen met de wervelkolom aan te pakken.
De techniek werd dertig jaar geleden in Duitsland ontwikkeld door Dieter Dorn en focust voornamelijk op een mogelijk beenlengteverschil. Dit lengteverschil kan bekkenproblemen in de hand werken en zo zorgen voor verschillende klachten aan je heupen, knieën, voeten, nek, darmen, blaas,...
De Dorn methode gaat uit van een harmonisch evenwicht in het lichaam. Verschillende oorzaken zoals stress, verkeerde bewegingen, slechte ergonomische omstandigheden, enz. kunnen aan de oorzaak liggen van een verstoorde balans. Via milde technieken zorgt de osteopaat terug voor een evenwichtiger lichaam.
Doordat je als patiënt heel erg bij de therapie wordt betrokken, heb je zelf de intensiteit van de behandeling in de hand. Een behandeling duurt gemiddeld 30 à 45 minuten en is vrijwel pijnloos.
Dorn methode: voor wie?
Dorn therapie biedt een uitstekend alternatief wanneer je liever niet “gekraakt” wil worden. Problemen aan de wervelkolom kunnen soms heel complex zijn of te gevaarlijk om intensief behandeld te worden. Dankzij de zachte gewrichts- en wervelcorrecties bij de Dorn methode is het mogelijk om jouw klachten op een eenvoudige en risicoloze manier aan te pakken.
Enkele klachten waarmee je bij je osteopaat terechtkan, zijn:
- Beenlengteverschil
- Nek- en schouderpijn
- Hoge en lage rugklachten
- Een lumbago
- Darm- en blaasproblemen
- Chronische vermoeidheid en fibromyalgie
- Artrose en reumatische klachten
- Duizeligheid
- Bekkeninstabiliteit
- Gewrichtsklachten
- …
Vind snel en eenvoudig een osteopaat voor Dorn therapie bij jou in de buurt!
Werkwijze
Dorn therapie is een eenvoudige maar doeltreffende manier om je klachten aan te pakken. De osteopaat zal eerst kijken of er sprake is van een beenlengteverschil dat mogelijk aan de basis van jouw klachten ligt.
Via zachte drukcorrecties zal de osteopaat vervolgens proberen om het beenlengteverschil of de wervelscheefstand op te heffen of te verbeteren. Dorn therapie is een heel milde behandelmethode waarbij enkel gebruik wordt gemaakt van de handen en eventueel massageolie. Met de duimen drukt de osteopaat wervels op een voorzichtige manier terug op hun plaats.
Bij klachten aan de schouders, polsen, vingers of tenen kan het gewricht met simpele bewegingen terug in de juiste positie worden geplaatst. Door klachten aan het bewegingsapparaat te verbeteren, ontstaat een betere doorstroming van de energie in je lichaam. Dit laat zich op zijn beurt merken door het verbeteren van klachten in de organen.
Na het corrigeren van de wervels is het aanbevolen om een drie- tot viertal dagen te rusten en zware inspanningen te vermijden.
Voordelen Dorn methode
Naast het behandelen van lichamelijke ongemakken, brengt Dorn therapie je gewrichten en wervels terug in de juiste positie. Door het bindweefsels tussen de wervels los te maken, wordt de doorbloeding in je lichaam beter en worden je spieren en gewrichten soepeler.
Dorn therapie is een uitstekende behandelvorm voor wie last heeft van problemen aan de gewrichten of wervelkolom maar niet door een chiropractor “gekraakt” kan of wil worden.
Tijdens de osteopathiesessies kunnen verschillende gewrichten gecorrigeerd worden zoals de benen, het bekken, de nekwervels, het sleutelbeen, de elleboog, de pols, de vingers, enz.
Zo kunnen drastische oplossingen zoals een operatie vaak voorkomen worden.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel Dorn therapie kost hangt af van de duur en intensiteit van het traject. Gemiddeld zal je voor een sessie van 1 uur ongeveer € 50 à 60 betalen. Neem voor het exacte tarief een kijkje op de persoonlijke pagina van je osteopaat.
De meeste mutualiteiten voorzien onder bepaalde voorwaarden een gedeeltelijke terugbetaling voor osteopathie. Meestal bedraagt deze vergoeding € 10 met een maximum van € 50 per kalenderjaar. Je vindt alle informatie hieromtrent op de website van je ziekenfonds.
Opleiding
Ben je al werkzaam als osteopaat en wil je je graag bijscholen in de Dorn methode? Neem dan snel een kijkje in ons aanbod van workshops en trainingen voor osteopaten.
Tijdens een opleiding Dorntherapie wordt er aandacht besteed aan de historiek en oorsprong van de behandelwijze. Je gaat tijdens de cursus onder andere dieper in op indicaties en contra-indicaties, de functionele anatomie van de behandelde zones, regenererende auto-manipulaties, beenlengteverschil en bekkenscheefstand.
Er is voorkennis vereist op het vlak van anatomie en fysiologie. Dankzij de praktijkgerichte lessen wordt de leerstof doeltreffend aangeleerd.
Verberg informatie over osteopaat voor Dorn therapie - Vind een osteopaat voor Dorn therapieDry needling
Vind een osteopaat voor dry needlingE
F
Fasciatherapie
Laat meer zien van fasciatherapeut - Vind een fasciatherapeutErvaar je spierpijn of gewrichtspijn? Of heb je last van vermoeidheid of fibromyalgie? Dan kan osteopathie met fasciatherapie misschien een uitkomst bieden. Via zachte technieken worden je lichamelijke en mentale klachten door een osteopaat onder handen genomen.
Vind meteen een osteopaat voor fasciatherapie
Of lees meer over:
Wat is fasciatherapie?
Fasciatherapie en osteopathie
Fasciatherapie: voor wie?
Werkwijze fasciatherapeut
Tarieven
Fasciatherapie opleiding
Wat is fasciatherapie?
Fasciatherapie is een zachte manuele en holistische therapie. Dit betekent dat de osteopaat je lichaam als één geheel ziet, waarbij al je lichaamsstructuren met elkaar verbonden zijn. Specifiek focust fasciatherapie op je ‘fascia’, het bindweefsel in je lichaam, en de manier waarop je bindweefsel de rest van je lichaam zoals je spierspanning, bewegingspatroon, stressniveau, bloedcirculatie, enz. beïnvloedt.
Fasciatherapie is een vernieuwende therapievorm binnen de osteopathie. Dankzij zachte manuele technieken en precisie worden harde manipulaties zoals “kraken” overbodig. Fasciatherapie kan onder andere helpen bij verschillende acute en chronische klachten zoals rugpijn, spierpijn, spanningshoofdpijn, spijsverteringsproblemen,...
Vind meteen een fasciatherapeut bij jou in de buurt voor jouw specifieke klacht.
Fasciatherapie en osteopathie
Fasciatherapie is een specialisatie binnen de osteopathie die gebruikmaakt van verschillende zachte, manuele technieken om de zelfhelende functie van het lichaam te stimuleren. Door spanningen in het bindweefsel op te lossen, verdwijnen ook lichamelijke klachten zoals ontstekingen, pijn, spijsverteringsproblemen, enz.
Een osteopaat kan via fasciatherapie je lichaam opnieuw in balans brengen en je op die manier van je fysieke of psychologische klachten verlossen.
Fasciatherapie: voor wie?
Fasciatherapie is er voor iedereen, van jong tot oud. Via deze zachte behandelmethode kan een osteopaat verschillende lichamelijke en mentale klachten aanpakken, zoals onder andere:
- Lokale pijnklachten
- Spierpijn en gewrichtspijn
- Bewegingsaandoeningen
- Spijsverteringsproblemen
- Hoofdpijn en migraine
- CVS en fibromyalgie
- Stress en spanningen
- Concentratiestoornissen
- …
Vind via onze praktische zoekfunctie snel en eenvoudig een osteopaat voor fasciatherapie bij jou in de buurt.
Werkwijze fasciatherapeut
Tijdens het eerste bezoek aan je osteopaat vindt meestal een vraaggesprek plaats. Hierbij worden je klachten, medische geschiedenis, enz. besproken. Wanneer je osteopaat een duidelijk beeld van je persoonlijke situatie heeft, start de behandeling die uit verschillende zachte, manuele technieken bestaat. Hierbij probeert de osteopaat je fascia of bindweefsel terug los te maken en de werking ervan te verbeteren door mogelijke blokkades in je bindweefsel op te heffen.
Tijdens de osteopathiesessie is er ruimte voor bewustwording en wordt er gewerkt aan betere bewegings- en leefpatronen.
Je osteopaat zal je ook enkele oefeningen aanleren die je na de fasciatherapie thuis zelfstandig kan verderzetten. Zo behaal je snel resultaat. Meestal merk je al na een drietal osteopathiesessies een verbetering van je klachten.
Een sessie fasciatherapie duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. De behandeling wordt steeds afgestemd op jouw maat.
Tarieven
Hoeveel fasciatherapie kost, hangt o.a. af van je persoonlijke klachten en de duur van het traject. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het behandelen van een chronische klacht langer duurt dan een acute klacht.
Gemiddeld betaal je ongeveer € 50 voor een sessie fasciatherapie van 45 minuten. Neem voor de exacte tarieven een kijkje op de persoonlijke pagina van je osteopaat.
Voor een bezoek aan de osteopaat heb je geen doktersvoorschrift nodig. De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van fasciatherapie.
Fasciatherapie opleiding
Ben je een osteopaat en wil je je bijscholen in de fasciatherapie? Neem zeker eens een kijkje in ons opleidingsaanbod met workshops en trainingen voor osteopaten.
Tijdens een opleiding fasciatherapie word je o.a. ondergedompeld in de fasciatherapie-somatologie, fasciatherapie-pulsologie en somato-psychopedagogie. Zo krijg je een degelijke basis om in de toekomst als fasciatherapeut aan de slag te gaan!
Verberg informatie over fasciatherapeut - Vind een fasciatherapeutG
H
I
J
K
Kinderosteopathie
Laat meer zien van kinder osteopaat - Vind een kinder osteopaatHeeft je kind last van buikpijn? Gedragsproblemen of groeipijnen? Of zoek je een osteopaat voor reflux of darmkrampjes bij je baby? Een kinderosteopaat verlost je kind op een doeltreffende manier van zijn of haar klachten!
Vind meteen een kinderosteopaat
Of lees meer over:
Wat is kinderosteopathie?
Wanneer kinderosteopathie?
Werkwijze kinderosteopaat
Tarieven en terugbetaling
Opleiding
Wat is kinderosteopathie?
Kinderosteopathie is een vorm binnen de osteopathie die zich specifiek op peuters en jonge kinderen richt.
Osteopathie vertrekt altijd vanuit een holistische visie. Dit betekent dat het hele lichaam wordt gescreend omdat alle lichaamsdelen met elkaar verbonden zijn via bindweefsel en zenuwen. Als er ergens in het lichaam spanning zit, kan dit pijn of ongemak veroorzaken. Tijdens de osteopathiesessies worden eventuele blokkades in het lichaam losgemaakt. Dit gebeurt altijd via extra zachte manuele technieken. Bij kinderen worden nooit harde technieken gebruikt.
Merk je dat je kind niet helemaal lekker in zijn vel zit? Dan kan osteopathie zeker een uitkomst bieden. Een kinderosteopaat is gespecialiseerd in de verschillende sensorische, emotionele en neurologische ontwikkelingsstadia van kinderen. Zo krijgt je kind altijd een osteopathiebehandeling op zijn of haar maat.
Wanneer kinderosteopathie?
Heeft je baby last van reflux of krampjes? Valt je kleuter slecht in slaap? Of merk je leerproblemen bij je kind op? Osteopathie voor kinderen kan in veel verschillende situaties nuttig zijn.
Enkele voorbeelden van klachten waarmee je bij de kinderosteopaat terechtkan, zijn:
- Neus-, keel- of oorproblemen
- Motorische achterstand
- KISS-KIDD syndroom
- Leerproblemen
- Slaapstoornissen
- Plas- en stoelgangproblemen
- Spijsverteringsklachten zoals buikpijn of maagkrampen
- Luchtwegproblemen
- Allergieën en voedselintoleranties
- Stress en spanningen
- …
Een osteopaat gaat tijdens de osteopathiesessies op zoek naar de onderliggende oorzaak van de klachten zodat deze efficiënt kunnen worden aangepakt.
Vind eenvoudig een kinderosteopaat voor een specifieke klacht bij jou in de buurt!
Werkwijze kinderosteopaat
Bij een eerste bezoek aan de kinderosteopaat vindt een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek plaats. De klachten worden onderzocht en via zachte manuele technieken, die aanvoelen als een massage, wordt de behandeling gestart. Die is altijd pijnloos. Een osteopaat zal een kind nooit “kraken”. Kinderen worden meestal heel rustig tijdens de osteopathiesessies en voelen zich daarna erg ontspannen.
Ook wanneer je peuter of kleuter geen klachten heeft, is een preventieve check-up door de kinderosteopaat mogelijk. Zo kunnen eventuele blokkades bij je kind al vroeg opgespoord en aangepakt worden.
Een bezoekje aan de osteopaat is voor de meeste kinderen een nieuwe beleving. Voor jullie naar de osteopaat vertrekken, kan je je kind vertellen waarom jullie bij de osteopaat langsgaan. Ook een beetje meer informatie over hoe de behandeling verloopt, kan je kind geruststellen. Vertel bijvoorbeeld dat de osteopaat enkele vragen zal stellen en eens zal voelen aan zijn of haar hoofd, nek, voeten, buik of armen.
De meeste kinderen vinden een bezoekje aan de osteopaat een aangename beleving. Je kan tijdens de osteopathiesessies ook de hele tijd bij je kind blijven. Peuters en jonge kinderen kunnen worden geëntertaind met speelgoedjes tijdens de behandeling.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel kinderosteopathie kost, hangt af van de duur en het aantal nodige sessies. Gemiddeld betaal je € 50 voor een osteopathiesessie van 30 minuten. Neem voor de exacte tarieven een kijkje op de persoonlijke pagina van je kinderosteopaat.
De meeste mutualiteiten voorzien tot 5 keer per jaar een gedeeltelijke terugbetaling van € 10 per osteopathiesessie. Meer informatie over de terugbetaling vind je op de website van je ziekenfonds.
Opleiding
Ben je zelf een osteopaat en wil je je graag bijscholen in de kinderosteopathie? Neem een kijkje op onze pagina met workshops en opleidingen voor osteopaten.
Tijdens een opleiding kinderosteopathie komt de specifieke behandeling van baby’s en jonge kinderen uitgebreid aan bod. Er wordt gefocust op het herkennen en behandelen van typische lichamelijke en mentale klachten bij kinderen. Naast osteopathietechnieken is er ook ruimte voor specifieke medische kennis. Zo kan je peuters, kleuters en kinderen optimaal behandelen in je osteopathiepraktijk!
Verberg informatie over kinder osteopaat - Vind een kinder osteopaatKinesiologie
Vind een kinesioloogKinesitherapie
Laat meer zien van osteopaat voor kinesitherapie - Vind een osteopaat voor kinesitherapieHeb je lage rugpijn? Moet je revalideren? Of heb je last van stijve spieren en gewrichten? Dan kan kinesitherapie je zeker helpen. Door verschillende oefeningen en therapieën bij de kinesist, vermindert de pijn en voorkom je problemen in de toekomst.
Of lees meer over:
Wat is kinesitherapie?
Wat doet een kinesist?
Wanneer kinesitherapie?
Welke klachten worden behandeld?
Soorten kinesitherapie
Verschil kinesitherapie, osteopathie, manuele therapie en fysiotherapie
Tarieven en terugbetaling
Wat is kinesitherapie?
Kinesitherapie betekent de zorg voor je lichaam via beweging. Elke behandeling bij kinesitherapie heeft als doel om acute of chronische bewegingsproblemen te laten verdwijnen of zoveel mogelijk te herstellen. Dit gebeurt via revalidatie of bewegingsoefeningen. Je kan bij een kinesist terecht met gekwetste spieren, verstijfde gewrichten, zenuwletsels, spanningsproblemen en problemen met hart en longen.
Door gebruik te maken van fysische middelen zoals manuele druk, koude, warmte en (zachte) elektrische stromen, en technische middelen helpt kinesitherapie je opnieuw vooruit.
Wat doet een kinesist: kine oefeningen en massage
Een kinesitherapeut verhelpt of verzacht lichamelijke pijn en je problemen bij het bewegen.
Een behandeling duurt gemiddeld ongeveer 30 minuten. Deze tijd bestaat voor het grootste deel uit oefeningen. De oefeningen kunnen eveneens worden aangevuld met massage en fysiotechniek. Via beweging probeert kinesitherapie de gewrichten en spieren te beïnvloeden zodat je deze opnieuw soepeler kan aanwenden. Verder kan er worden gefocust op een betere ademhaling, houding of evenwicht. Het doel van de behandelingen is om je klachten volledig weg te nemen of om ze zoveel mogelijk te verminderen.
Bij een eerste consultatie vindt een vraaggesprek plaats. De kinesist probeert zich een zo duidelijk mogelijk beeld te vormen van je klachten. Daarna word je onderzocht en stelt de kinesitherapeut samen met jou een behandelplan op. Dit is voor iedereen anders en hangt af van je specifieke situatie en klachten.
Kinesitherapie kan zowel in een privépraktijk plaatsvinden als in een zorginstelling zoals een ziekenhuis, verzorgingshuis of revalidatiecentrum. Indien je dit wil, kan kinesitherapie ook bij jou thuis doorgaan.
Vaak is het de bedoeling dat je de aangeleerde oefeningen thuis zelfstandig verderzet. Zo word je je bewust van de bewegingen en krijg je meer en meer vertrouwen in je lichaam. Je ontdekt wat werkt en wat niet, en hoe je problemen in de toekomst kan voorkomen.
Wanneer kinesitherapie?
De meeste mensen belanden bij de kinesist via een doktersvoorschrift. Dat is nodig om in aanmerking te komen voor een terugbetaling van je ziekenfonds.
Een vaak behandelde klacht is acute rugpijn of nekpijn. Op basis van jouw klachten zal de kinesist een behandelprogramma opstellen om je zo snel mogelijk van je pijn te verlossen. Het aantal beurten is wettelijk vastgelegd op maximum 18 behandelingen. Deze bestaan grotendeels uit oefeningen om je spieren te versterken, manuele therapie, massage en het aanleren van een betere houding.
Maar ook bij andere bewegingsklachten door sportblessures, arbeidsongevallen, whiplash, ziekte, ouderdom of een verkeerde beweging kan je bij de kinesist terecht. Kinesitherapie heeft als doel om je pijn te verminderen en je op een verantwoorde manier te leren bewegen. Zo kan je problemen in de toekomst zelf beperken.
Twijfel je of je met jouw klacht terecht kan bij een kinesist? Vraag dan vrijblijvend advies aan een kinesist in je buurt of aan je huisarts.
Welke klachten worden behandeld?
Kinesitherapie behandelt heel wat uiteenlopende klachten zoals:
- Lage rugpijn: lumbago, hernia, bekkeninstabiliteit, enz.
- Nekpijn en hoofdpijn: duizeligheid, whiplash, kaakgewrichtsproblemen, spanningshoofdpijn, enz.
- Sportletsels of klachten na overbelasting: spier- en peesscheuren, tenniselleboog, jumpersknie, enkeldistorsies, achillespeesproblemen, enz.
- Revalidatie ledematen: van voet, knie heup, schouder, elleboog en hand.
- Revalidatie wervelkolom: bij neurologische aandoeningen
Enkele veel gebruikte technieken bij kinesitherapie zijn:
- Lichaamsoefeningen
- Massage
- Manuele therapie
- Warmtetherapie
- Electrotherapie
Soorten kinesitherapie
Wil je je spieren en gewrichten losmaken? Je lichaam versterken en beter leren controleren? Revalideren na een operatie? Of verlost zijn van de pijn? Dan kan kinesitherapie je uitstekend helpen.
Naast algemene kinesitherapie bestaan er ook gespecialiseerde soorten kinesitherapie. Zo vind je steeds een behandeling perfect op jouw maat.
Manuele therapie
Manuele kinesitherapie onderzoekt en behandelt de bewegingsbeperkingen die aan de basis liggen van jouw klachten. Hierbij wordt uitgegaan van de denkwijze dat het lichaam één geheel is en alles met elkaar is verbonden. Zeker bij problemen met de wervelkolom is manuele therapie aangeraden.
De blokkades in je lichaam worden opnieuw beweeglijk gemaakt en je spieren worden met elkaar in balans gebracht. Dit zorgt ervoor dat je opnieuw vrij kan bewegen en dat dezelfde klachten later minder snel de kop opsteken.
Sportkinesitherapie
Sportkine focust zich op sporters met een sportletsel of orthopedische klacht. Hierdoor komen voornamelijk personen met lichte spierproblemen, contracturen, scheuren en voor revalidatie van de kruisband, meniscus of het kraakbeen bij de sportkinesist terecht.
Uiteraard worden ook niet-sporters met een orthopedisch probleem geadviseerd en behandeld.
Prenatale kinesitherapie
Prenatale kine bestaat meestal uit een drietal sessies. Hier wordt gefocust op een ergonomische houding, oefeningen die de spieren versterken, relaxatietechnieken, ademhalingsoefeningen en het geven van meer informatie over de bevalling. Ook het correct aanspannen van de bekkenbodem komt tijdens deze sessies aan bod.
Zwangerschapskwalen zoals bekkeninstabiliteit en lage rugpijn kunnen eveneens door prenatale kinesitherapie verholpen worden. Vanaf 26 weken zwangerschap kan je prenatale kine volgen.
Postnatale kinesitherapie
Postnatale kine kan ten vroegste vanaf 4 tot 6 weken na de bevalling gestart worden. Meestal gaat het om 9 tot 18 behandelingen waarbij er vooral gefocust wordt op het verbeteren van de lichaamshouding, oefeningen om de buikspieren te versterken, bekkenbodemtraining en algemene conditietraining.
Respiratoire kinesitherapie
Ademhalingskinesitherapie of respiratoire kinesitherapie focust zich op ademhalingsproblemen, zoals bijv. bij chronische longaandoeningen of acute luchtweginfecties.
Welke specifieke technieken tijdens de kinesitherapiesessies aan bod zullen komen, zijn o.a. afhankelijk van jouw leeftijd, het luchtwegprobleem en je fysieke belastbaarheid.
Dankzij respiratoire kine worden je longen geventileerd, wordt je bronchiale weerstand opgebouwd en je inspanningscapaciteit verbeterd.
Verschil kinesitherapie, osteopathie, manuele therapie en fysiotherapie
Rond de begrippen osteopathie, manuele therapie, fysiotherapie en kinesitherapie bestaat veel verwarring. De therapievormen leunen dicht tegen elkaar aan en kunnen elkaar in sommige gevallen perfect aanvullen. Alle therapievormen focussen op je bewegingsapparaat en hebben als doel om je pijnklachten te verminderen. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen. Hier vind je meer verheldering van deze verschillende behandelingsvormen.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel een sessie kinesitherapie kost, is afhankelijk van jouw specifieke behandeling. Gemiddeld kost een sessie 16 tot 30 euro. Het exacte tarief vind je op de persoonlijke pagina van de kinesist van jouw keuze.
Indien je een voorschrift hebt van de huisarts wordt een deel van de kost terugbetaald door de mutualiteit. Lees hier meer over ‘Terugbetaling kinesitherapie'.
L
Lymfedrainage
Vind een osteopaat voor lymfedrainageM
Manuele therapie
Vind een manueel therapeutMassagetherapie
Vind een osteopaat voor massagetherapieN
O
Orgaanmassage
Laat meer zien van osteopaat voor orgaanmassage - Vind een osteopaat voor orgaanmassageHeb je last van spijsverteringsproblemen? Spanningen en stress? Of ervaar je vaak hoofdpijn of vermoeidheid? Dan kan een diepgaande orgaanmassage een uitkomst bieden. Via een ontgiftende buikmassage verlost een osteopaat je van je fysieke of emotionele klachten.
Vind meteen een osteopaat voor orgaanmassage
Of lees meer over:
Wat is Chi Nei Tsang?
Hoe werkt een orgaanmassage?
Tarieven
Orgaanmassage opleiding
Wat is Chi Nei Tsang?
Chi Nei Tsang is een ontgiftende en activerende orgaanmassage. Soms ontstaan er blokkades in je maag, darmen, lever of nieren door langdurige spanningen. Het doel van een orgaanmassage is om deze blokkades in je organen terug los te maken.
Osteopathie vertrekt vanuit een holistische visie. Dit wil zeggen dat al je lichaamsdelen op elkaar inwerken en een invloed op elkaar uitoefenen. Zo kan een bepaalde blokkade op een specifieke plaats in je lichaam op een andere plaats voor klachten zorgen.
Dankzij een buikmassage krijgen je organen terug ruimte, doorstroming en ontspanning. Je buik voelt warm en zacht aan. Het is de plaats waar niet alleen je voeding maar ook je gedachten en emoties worden verwerkt.
Orgaanmassage heeft daarom niet alleen een positief effect op spijsverteringsproblemen maar ook op hoofdpijn, schouderpijn, rugpijn, hartproblemen, een hoge bloeddruk, huidproblemen, astma, stress, vermoeidheid, enz.
Iedereen kan baat hebben bij een orgaanmassage, zowel kinderen en tieners als volwassenen en ouderen.
Hoe werkt een orgaanmassage?
Spanningen en stress kunnen zich opstapelen en zorgen voor verstrengelingen of knopen in de zenuwen, bloedvaten of lymfeklieren. Daardoor ontstaan klachten als spijsverteringsproblemen, constipatie, een opgeblazen gevoel, slaapproblemen, huidproblemen, enz.
Taoïsten uit het oude China ontdekten dat mensen af en toe energieblokkades ontwikkelen in de organen. Deze blokkades zorgen voor ongezonde energie die zich gaat uiten in fysieke klachten of negatieve emoties.
Tijdens een diepe orgaanmassage, ook wel Chi Nei Tsang genoemd, worden de weefsels in je lichaam losser gemaakt waardoor een betere doorstroming van lichaamsvochten ontstaat. Zo wordt je lichaam gezuiverd van afvalstoffen. Chi Nei Tsang wordt daarom ook wel een abdominal detox massage genoemd.
Bij de orgaanmassage wordt er vaak gebruikgemaakt van olie. Vind meteen een professionele osteopaat voor orgaanmassage bij jou in de buurt.
Tarieven
Hoeveel een orgaanmassage of Chi Nei Tsang kost, hangt af van de inhoud en duur van je sessie. Gemiddeld betaal je € 55 voor een massage van één uur. Voor een dubbele sessie van twee uur betaal je ongeveer € 110. Neem voor de exacte tarieven een kijkje op de persoonlijke pagina van je osteopaat.
De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling voor osteopathie. Hiervoor neem je best contact op met je ziekenfonds.
Je kan met of zonder doktersvoorschrift bij de osteopaat van je keuze terecht.
Orgaanmassage cursus
Ben je werkzaam als osteopaat en wil je je graag verder verdiepen in orgaanmassages of Chi Nei Tsang? Neem dan een kijkje tussen ons aanbod workshops en opleidingen voor osteopaten.
Tijdens een opleiding orgaanmassage wordt specifiek ingegaan op de massage van de organen in het buikgebied. Je leert blokkades opheffen en zorgen voor een betere energiestroom in het lichaam. Enkele thema’s die tijdens de opleiding aan bod komen, zijn:
- Het opsporen en opheffen van energieblokkades in het lichaam
- De geschiedenis van de Chinese geneeskunde en het belang van de organen
- Massagetechnieken om te ontgiften en reinigen
- De invloed van de organen op fysieke en emotionele klachten
- Het stimuleren van de zelfhelende kracht van het lichaam
Vind meteen een opleiding voor osteopaten.
Verberg informatie over osteopaat voor orgaanmassage - Vind een osteopaat voor orgaanmassageOsteopathie (Algemeen)
Laat meer zien van osteopaat - Vind een osteopaatHeb je last van rugpijn? Chronische klachten? Of ben je op zoek naar een behandeling voor je huilbaby? Osteopathie helpt je via verschillende technieken verder. Een osteopaat gaat op zoek naar de blokkades in je lichaam en heft deze op. Zo komt je lichaam opnieuw in evenwicht en kan het zichzelf genezen.
Of lees meer over:
Wat is osteopathie?
Wat doet een osteopaat?
Behandeling van klachten
Waarom kiezen voor osteopathie?
Osteopathie bij baby’s en kinderen
Het verschil tussen osteopathie, kinesitherapie en chiropraxie
Tarieven en terugbetaling
Wat is osteopathie?
Osteopathie is een manuele geneeswijze waarbij een osteopaat met zijn handen voelt waar er zich in je lichaam een bewegingsstoornis voordoet. Volgens osteopathie vinden veel aandoeningen hun oorzaak in een verstoorde beweeglijkheid van de gewrichten, ingewanden en weefsels.
Osteopathie beschouwt het lichaam als één geheel waarbij lichamelijk en psychologische klachten met elkaar verbonden zijn. Alles in een lichaam kan en moet bewegen. Zo stem je al je lichamelijke functies beter op elkaar af en krijg je meer energie. Osteopathie richt zich dan ook op het herstellen van de oorspronkelijke bewegingen.
Tijdens osteopathie worden de drie lichaamssystemen behandeld: het pariëtaal systeem (botten, spieren, pezen, gewrichten en wervels), het visceraal systeem (organen, bloedvaten, lymfevaten en zenuwen) en het craniosacraal systeem (de schedel en de wervelkolom).
Wat doet een osteopaat?
Bij osteopathie wordt gezocht naar de oorzaak van je klachten aan de hand van de onderlinge relatie tussen het bewegingsapparaat, de organen en het centraal zenuwstelsel. Zo kunnen blokkades in je nek bijvoorbeeld het gevolg zijn van maagklachten.
Een osteopaat onderzoekt de beweeglijkheid van je lichaam en legt zo een verband tussen je klachten en de gevonden bewegingsstoornissen. Hiervoor maakt hij enkel gebruik van zijn handen. Bij osteopathie worden geen apparaten of medicijnen gebruikt. Door gerichte maar zachte correcties beïnvloedt de osteopaat de blokkades. Intense manipulaties of kraken wordt enkel toegepast indien noodzakelijk. Een osteopaat zal eerst de natuurlijke bewegingen van het lichaam stimuleren.
Omdat het lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen, kan de periode tussen twee behandelingen een week of zelfs langer zijn. Het doel is je lichaam weer helemaal in evenwicht te brengen zodat het zijn zelf genezende krachten kan ontplooien.
Behandeling van klachten
Osteopathie is er voor iedereen. Omdat het lichaam als één geheel wordt beschouwt, kan je met bijna alle klachten bij een osteopaat terecht. Enkele vaak behandelde klachten zijn:
- Rugpijn, heuppijn, kniepijn, schouderpijn, voetpijn en nekpijn
- Bekkeninstabiliteit
- Uitstralende pijn in de armen of benen
- Spierpijn en gewrichtspijn
- Aangezichtspijnen en kaakproblemen
- Maagpijn en darmproblemen
- Hoofdpijn en migraine
- Stress, slaapproblemen en vermoeidheid
Een behandeling duurt meestal tussen de 30 en 45 minuten. Bij de eerste behandeling vindt een uitgebreid vraaggesprek plaats waardoor deze meestal iets langer duurt dan de vervolgbehandelingen.
Gemiddeld zijn 3 tot 5 behandelingen nodig om je klacht grondig aan te pakken.
Waarom kiezen voor osteopathie?
Osteopathie kijkt verder dan enkel de symptomen. Er wordt gezocht naar de onderliggende oorzaak. Heb je last van chronische klachten waar maar geen oplossing wordt voor gevonden? Dan kan osteopathie misschien een uitkomst bieden. Ook acute klachten, bijvoorbeeld een letsel door het sporten, kunnen worden behandeld door osteopathie.
Verder ben je bij osteopathie ook verzekerd van een zachte aanpak. Op basis van een behandelingsplan wordt het evenwicht van je lichaam opnieuw hersteld.
Osteopathie bij baby’s en kinderen
Osteopathie is nuttig in elke levensfase. Ook klachten bij baby’s en kinderen kunnen behandeld worden door osteopathie.
Bij moeilijke of langdurige bevallingen waarbij je baby meer trek- en duwkracht ondervonden heeft, kan er sprake zijn van een geboortetrauma. Het gevolg zijn bewegingsblokkades die typische klachten als reflux of krampjes geven.
Ook op latere leeftijd kunnen kinderen last hebben van blokkades die aan de oorzaak liggen van rugpijn, hoofdpijn, slaapproblemen, enz. Kinderosteopathie en babyosteopathie heffen deze blokkades op waardoor de oorzaak van de klachten duurzaam wordt aangepakt.
Behandelen van klachten bij baby’s:
- Reflux
- Buikkrampen en spijsverteringsproblemen
- Huilbaby
- Schedelasymmetrie
- Eczeem en allergieën
- Voorkeurshouding
Behandelen van klachten bij kinderen:
- Leerproblemen en gedragsproblemen
- Slaapproblemen
- Buikpijn
- Rugpijn en nekpijn
- Groeipijnen
- Astma en problemen met de luchtwegen
- Bedplassen
- Sportblessures
De consultatie begint met een vraaggesprek over de klachten. De zwangerschap, geboorte, familiale aandoeningen en voeding worden besproken zodat de osteopaat een beter beeld krijgt.
Vervolgens wordt je kind op de behandeltafel onderzocht op spanningen. De schedel, wervelkolom en het bekken worden gecontroleerd, net als de buik en borstkas.
De behandeling zelf bestaat uit verschillende manuele technieken als rek, druk, massage, enz. Hierdoor wordt het evenwicht in het lichaam opnieuw hersteld.
Na de behandeling vertelt de osteopaat wat de mogelijke oorzaken zijn van de klacht en wat je als ouder eventueel aanvullend kan doen. Je krijgt een overzicht van het aantal behandelingen nodig zijn om de klacht te verhelpen.
Het verschil tussen osteopathie, kinesitherapie en chiropraxie
Al deze manuele behandelingsvormen beogen hetzelfde doel: pijn en klachten verminderen en het lichaam in staat stellen vrij te bewegen. Ze doen dit echter vanuit verschillende invalshoeken en met andere methoden.
Een kinesist werkt vooral rond de pijnregio van de patiënt. Door verschillende technieken als massage, warmtetherapie en oefentherapie worden de lokale klachten behandeld. Kinesitherapie focust zich meer op de spieren en is heel geschikt bij revalidatie, blessures en spanningspijn. Een kinesist werkt op basis van een doorverwijzing van een arts.
Osteopathie en chiropraxie bekijken het lichaam als één geheel. Ze focussen zich op de onderliggende oorzaak van jouw klachten. Chiropraxie richt zich hierbij vooral op de wervelkolom, terwijl osteopathie ruimer denkt en ook gaat kijken naar organen of bindweefsels en zelfs de invloed van de levensstijl. Kraken wordt toegepast bij beiden, hoewel osteopathie de voorkeur geeft aan zachtere correcties om de natuurlijke bewegingen van het lichaam te herstellen.
Tarieven en terugbetaling
Het gemiddelde tarief voor osteopathie bedraagt ongeveer 45 tot 55 euro. Om te starten met osteopathie heb je geen voorschrift van de dokter nodig. Indien de behandeling wordt uitgevoerd door een erkend osteopaat krijg je deze deels door de ziekenfonds terugbetaald.
Meestal gaat dit om een terugbetaling van € 10 per behandeling, met een maximum van 5 behandelingen per kalenderjaar. Lees hier meer informatie over de terugbetaling van osteopathie per mutualiteit.
Verberg informatie over osteopaat - Vind een osteopaatOsteopathie aan huis
Vind een osteopaat aan huisP
Q
R
S
Sportosteopathie
Laat meer zien van sportosteopaat - Vind een sportosteopaatHeb je last van een terugkerende sportblessure? Wil je je lichaam voorbereiden voor je terug intensief begint te sporten? Of het risico op overbelasting verkleinen? Dan is sportosteopathie zeker iets voor jou! Haal samen met je sportosteopaat het meest uit je recreatieve of professionele sportcarrière!
Vind meteen een sportosteopaat
Of lees meer over:
Wat is sportosteopathie?
Waarom sportosteopathie?
Wat doet een sportosteopaat?
Sportosteopathie: voor wie?
Tarieven en terugbetaling
Wat is sportosteopathie?
Sportosteopathie is een specialisatievorm binnen de osteopathie die zich grotendeels focust op blessurepreventie. Samen met je sportosteopaat ga je op zoek naar de oorzaken van mogelijke blessures.
Meestal vind je deze in de overbelasting van je lichaam. Door revalidatie, trainingen of wedstrijden kan je je lichaam soms overbelasten, wat op termijn leidt tot milde of zwaardere klachten of zelfs blessures. Heb je last van een steeds terugkerende blessure? Of krijg je tijdens het sporten steeds met nieuwe klachten te maken? Dan kan een sportosteopaat je zeker helpen.
Een sportosteopaat ziet het lichaam als één geheel waarbij alle lichaamsdelen op elkaar inwerken. De oorzaak van je pijnklacht kan zich daardoor ergens anders in je lichaam bevinden. Zo kan nekpijn bijvoorbeeld te wijten zijn aan problemen met je rug. Of kunnen rugklachten eigenlijk het gevolg zijn van een verkramping van het middenrif. Omdat een sportosteopaat je volledige lichaam onderzoekt en niet enkel de plaats waar je pijn hebt, kunnen chronische klachten eindelijk verholpen worden. Zo kan je terug optimaal genieten van het sporten!
Waarom sportosteopathie?
Een bezoekje aan de fitness, trainen voor een toffe stadsmarathon met vrienden, de ronde van Vlaanderen voor amateurs, enz. Mensen gaan steeds vaker en liever gaan sporten. Helaas brengt dat soms ook de nodige sportblessures met zich mee.
Sportosteopathie kan je helpen om dergelijke blessures te voorkomen en kan je eveneens verlossen van chronische blessures die telkens weer terugkomen.
Een sportosteopaat is gespecialiseerd in sport en kan je bewegingen, sportoutfit, sportschema,… ontleden om te ontdekken hoe je blessures ontstaan en hoe je eventuele blessures in de toekomst kan vermijden.
Tijdens de sessies sportosteopathie kunnen verschillende thema’s aan bod komen zoals het verbeteren van je conditie of je lichaamshouding, het aanleren van verschillende oefeningen die je thuis zelfstandig kan verderzetten, het verbeteren van je sportevenwicht, enz.
Dankzij sportosteopathie wordt de belasting van je lichaam tijdens het sporten in evenwicht gebracht, zodat je er mentaal en fysiek terug volop tegenaan kan!
Wat doet een sportosteopaat?
Een sportosteopaat pakt zowel contactblessures als niet-contactblessures aan en focust op blessurepreventie.
Behandelen van contactblessures
Door je lichaam terug in balans te brengen, ontstaat een betere omgeving voor herstel. Osteopathie kan daarom zeker ook gecombineerd worden met andere therapievormen zoals kinesitherapie. Naast een lokale behandeling van je pijnklachten bij een kinesist, kan de osteopaat werken aan het stimuleren van het zelfhelend vermogen van je lichaam. Zo oefenen kinesitherapie en osteopathie een positieve invloed uit op elkaar.
Behandelen van niet-contactblessures
Sporten is gezond, zolang je je lichaam niet overbelast. Wanneer je je eigen grenzen keer op keer voorbijgaat, kan je schade aan je lichaam toebrengen. Je sportosteopaat focust daarom ook op je lichaamsbalans, je immuunsysteem, het aanpakken van vermoeidheid, mogelijke ontstekingen in spieren of gewrichten, enz.
Blessures voorkomen
Sportblessures zijn niet altijd te vermijden maar mits voldoende preventie kunnen ze zoveel mogelijk worden uitgesloten. Een sportosteopaat gaat samen met jou bekijken hoe je je sportgewoonten zodanig kan aanpassen dat acute of chronische blessures vermeden worden.
Sportosteopathie: voor wie?
Een sportosteopaat is er zowel voor amateursporters als voor professionele sporters. Voor wielrenners, lopers, voetballers, balletdansers, enz. Je kan zowel voor de behandeling van klachten als voor preventie bij je sportosteopaat terecht.
Enkele klachten waarmee je bij een sportosteopaat kan aankloppen, zijn:
- Golferselleboog of tenniselleboog
- Hielspoor
- Kuitkrampen
- Knieklachten
- Liesklachten
- Rugpijn
- Nekpijn
- Terugkerende ontstekingen van pezen en gewrichten
- Vermoeidheid
- Polsblessures
- …
Vind via onze praktische zoekfunctie snel en eenvoudig een sportosteopaat voor jouw specifieke klacht.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel sportosteopathie kost, hangt af van de duur en het aantal benodigde osteopathiesessies om je van je klachten te verlossen. Voor een gemiddelde osteopathiesessie van 45 minuten betaal je ongeveer 55 euro. Neem voor het exacte tarief een kijkje op de persoonlijke pagina van je sportosteopaat.
De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling en betalen 10 euro per sessie terug met een maximum van 5 tot 10 sessies per kalenderjaar. Neem voor de exacte voorwaarden een kijkje op de website van je ziekenfonds.
Verberg informatie over sportosteopaat - Vind een sportosteopaat