Terug naar boven

Whiplash: Osteopathie en behandeling van whiplash

Heb je last van nekpijn of pijn in de rug na een verkeersongeval? Of vermoed je dat je een whiplash hebt? Een bezoek aan de osteopaat kan verheldering bieden! De osteopaat onderzoekt de bewegingsbeperkingen in je lichaam en stelt een behandelplan op jouw maat op. Zo kan je snel van je whiplash herstellen en de bijhorende klachten zoals nekpijn of hoofdpijn achter je laten.

Vind meteen een osteopaat voor whiplash

Of lees meer over:
Wat is een whiplash?
Whiplash symptomen
Osteopathie bij whiplash
Tarieven en terugbetaling

Wat is een whiplash

Een whiplash is een vaak gehoorde klacht na een ongeval of een kopstaartaanrijding met de auto. Deze klacht wordt veroorzaakt door de plotse schok van je hoofd dat ongecontroleerd achterwaarts of krachtig voorwaarts buigt.

De beweging is te vergelijken met de beweging van het uiteinde van een zweep (in het Engels: whip). Vandaar ook de toepasselijke naam whiplash.

Doordat je hoofd een onverwachte slingerbeweging maakt ten opzichte van je romp kan nekpijn, rugpijn, misselijkheid of hoofdpijn ontstaan. Het is mogelijk dat je net na het ongeval nergens last van hebt, en dat de eerste symptomen pas enkele uren of dagen later de kop opsteken.

Whiplash symptomen

Bij een whiplash krijg je meestal last van nekpijn en hoofdpijn. Het kan ook zijn dat je je nek moeilijker kan bewegen. Hoewel dit de meest voorkomende klachten bij een whiplash zijn, kunnen ook andere symptomen opduiken.

Denk bijvoorbeeld maar aan:

  • Pijn aan de schouder
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid
  • Geheugenproblemen
  • Overgevoeligheid voor licht
  • Overgevoeligheid voor geluid
  • Duizeligheid
  • Pijn in de rug
  • Spiertrekkingen
  • Pijn in de arm

De pijn in je nek kan bovendien uitstralen naar andere lichaamsdelen zoals je arm of schouder. Zo veroorzaakt een whiplash meer klachten dan je aanvankelijk opmerkt. De symptomen kunnen ook van persoon tot persoon verschillen.

Na een grondig onderzoek zal een osteopaat daarom steeds een persoonlijk behandelplan specifiek op jouw maat opstellen.

Vind meteen een osteopaat voor een whiplash behandeling bij jou in de buurt!

Osteopathie bij whiplash

Na een ongeval of trauma zal een osteopaat eerst grondig de beweeglijkheid van je gewrichten en bindweefsels onderzoeken. Vooral je nek- en halsspieren krijgen hierbij de nodige aandacht. Net als je milt, nieren en hart. Dit zijn namelijk de organen die tijdens een ongeval meestal de grootste impact te verwerken krijgen.

Een whiplash start meestal met spierstijfheid. Door de buiging van de halswervels, verandert vaak ook het ruggenmergkanaal mee, wat aanleiding geeft tot een overprikkeling van de zenuwknopen.

Tijdens de behandeling zal een osteopaat de bewegingsbeperkingen in je lichaam aanpakken, zodat de overgevoeligheid van je nek afneemt en na een tijdje ook de bijkomende klachten zoals nekpijn verdwijnen.

Een osteopaat kan je ook verschillende oefeningen aanleren om je stap voor stap van je nekklachten te verlossen. Je leert o.a. hoe je de doorbloeding in je nek verbetert en hoe je verkeerde houdingen het best vermijdt. Ook een juiste ademhalingstechniek en goed slaappatroon kunnen je whiplash klachten verminderen. Volledige rust is in het geval van een whiplash meestal niet nodig. Meer nog, snel je dagelijkse activiteiten en werkzaamheden hervatten, kan in sommige gevallen net een positief effect op het herstel hebben! Je osteopaat geeft je hier graag meer advies over.

Tarieven en terugbetaling

Hoeveel osteopathie voor een whiplash kost, hangt onder andere af van het benodigde aantal sessies en je persoonlijke behandelplan. Gemiddeld betaal je voor een half uur osteopathie ongeveer €50. Neem voor het exacte tarief een kijkje op het persoonlijke profiel van je osteopaat.

De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van osteopathie. Contacteer je ziekenfonds of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden voor osteopathie.