Terug naar boven

Wat is fasciatherapie

Ervaar je spierpijn of gewrichtspijn? Of heb je last van vermoeidheid of fibromyalgie? Dan kan osteopathie met fasciatherapie misschien een uitkomst bieden. Via zachte technieken worden je lichamelijke en mentale klachten door een osteopaat onder handen genomen.

Vind meteen een osteopaat voor fasciatherapie

Of lees meer over:
Wat is fasciatherapie?
Fasciatherapie en osteopathie
Fasciatherapie: voor wie?
Werkwijze fasciatherapeut
Tarieven
Fasciatherapie opleiding

Wat is fasciatherapie?

Fasciatherapie is een zachte manuele en holistische therapie. Dit betekent dat de osteopaat je lichaam als één geheel ziet, waarbij al je lichaamsstructuren met elkaar verbonden zijn. Specifiek focust fasciatherapie op je ‘fascia’, het bindweefsel in je lichaam, en de manier waarop je bindweefsel de rest van je lichaam zoals je spierspanning, bewegingspatroon, stressniveau, bloedcirculatie, enz. beïnvloedt.

Fasciatherapie is een vernieuwende therapievorm binnen de osteopathie. Dankzij zachte manuele technieken en precisie worden harde manipulaties zoals “kraken” overbodig. Fasciatherapie kan onder andere helpen bij verschillende acute en chronische klachten zoals rugpijn, spierpijn, spanningshoofdpijn, spijsverteringsproblemen,...

Vind meteen een fasciatherapeut bij jou in de buurt voor jouw specifieke klacht.

Fasciatherapie en osteopathie

Fasciatherapie is een specialisatie binnen de osteopathie die gebruikmaakt van verschillende zachte, manuele technieken om de zelfhelende functie van het lichaam te stimuleren. Door spanningen in het bindweefsel op te lossen, verdwijnen ook lichamelijke klachten zoals ontstekingen, pijn, spijsverteringsproblemen, enz.

Een osteopaat kan via fasciatherapie je lichaam opnieuw in balans brengen en je op die manier van je fysieke of psychologische klachten verlossen.

Fasciatherapie: voor wie?

Fasciatherapie is er voor iedereen, van jong tot oud. Via deze zachte behandelmethode kan een osteopaat verschillende lichamelijke en mentale klachten aanpakken, zoals onder andere:

  • Lokale pijnklachten
  • Spierpijn en gewrichtspijn
  • Bewegingsaandoeningen
  • Spijsverteringsproblemen
  • Hoofdpijn en migraine
  • CVS en fibromyalgie
  • Stress en spanningen
  • Concentratiestoornissen

Vind via onze praktische zoekfunctie snel en eenvoudig een osteopaat voor fasciatherapie bij jou in de buurt.

Werkwijze fasciatherapeut

Tijdens het eerste bezoek aan je osteopaat vindt meestal een vraaggesprek plaats. Hierbij worden je klachten, medische geschiedenis, enz. besproken. Wanneer je osteopaat een duidelijk beeld van je persoonlijke situatie heeft, start de behandeling die uit verschillende zachte, manuele technieken bestaat. Hierbij probeert de osteopaat je fascia of bindweefsel terug los te maken en de werking ervan te verbeteren door mogelijke blokkades in je bindweefsel op te heffen.

Tijdens de osteopathiesessie is er ruimte voor bewustwording en wordt er gewerkt aan betere bewegings- en leefpatronen.

Je osteopaat zal je ook enkele oefeningen aanleren die je na de fasciatherapie thuis zelfstandig kan verderzetten. Zo behaal je snel resultaat. Meestal merk je al na een drietal osteopathiesessies een verbetering van je klachten.

Een sessie fasciatherapie duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. De behandeling wordt steeds afgestemd op jouw maat.

Tarieven

Hoeveel fasciatherapie kost, hangt o.a. af van je persoonlijke klachten en de duur van het traject. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het behandelen van een chronische klacht langer duurt dan een acute klacht.

Gemiddeld betaal je ongeveer € 50 voor een sessie fasciatherapie van 45 minuten. Neem voor de exacte tarieven een kijkje op de persoonlijke pagina van je osteopaat.

Voor een bezoek aan de osteopaat heb je geen doktersvoorschrift nodig. De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van fasciatherapie.

Fasciatherapie opleiding

Ben je een osteopaat en wil je je bijscholen in de fasciatherapie? Neem zeker eens een kijkje in ons opleidingsaanbod met workshops en trainingen voor osteopaten.

Tijdens een opleiding fasciatherapie word je o.a. ondergedompeld in de fasciatherapie-somatologie, fasciatherapie-pulsologie en somato-psychopedagogie. Zo krijg je een degelijke basis om in de toekomst als fasciatherapeut aan de slag te gaan!