Terug naar boven

Hoe werkt osteopathie?

Osteopathie kan verlichting bieden bij verschillende klachten zoals gewrichtspijn, rugpijn, hoofdpijn, moeizame vertering, enz. Maar hoe gaat osteopathie nu net in zijn werk?

Wat doet een osteopaat?

Een osteopaat zoekt naar bewegingsblokkades die aan de oorzaak van je klachten liggen. Via zachte handbewegingen probeert een osteopaat het evenwicht in je lichaam terug te herstellen.

Osteopaten behandelen je klachten via verschillende systemen:

  • het osteo-articulair systeem met beenderen, gewrichten en spieren
  • het visceraal systeem met organen
  • het craniaal systeem met schedelbeenderen en bovenste nekwervels

Als gevolg zullen je spieren, gewrichten, lymfebanen en zenuwbanen terug vlot kunnen functioneren. Zo helpt osteopathie de zelfregulerende krachten van je lichaam.

Een osteopaat behandelt zowel volwassenen als kinderen, sporters, zwangere vrouwen en baby’s en je kan er terecht voor uiteenlopende klachten.

Hoe verloopt de behandeling?

De eerste sessie begint altijd met een uitgebreid vraaggesprek. Op basis daarvan probeert de osteopaat zich een beeld te vormen van de klacht en de omliggende situatie. Daarna volgt een onderzoek.

Omdat osteopaten het lichaam als één geheel zien, wordt je volledige lichaam onderzocht in plaats van enkel de plaats waar je pijn of last hebt. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen, is het gangbaar dat de osteopaat vraagt je gedeeltelijk te ontkleden. Nadat een osteopaat de oorzaak van je klacht heeft vastgesteld, begint de daadwerkelijke behandeling.

De technieken die hij of zij hiervoor aanwent kunnen afhankelijk van het aan te pakken probleem zacht of vrij stevig zijn. Tijdens de behandeling zal een osteopaat enkel zijn handen gebruiken. Er worden geen gebruikgemaakt van elektrische apparaten of medicatie.

Een osteopathiesessie duurt gemiddeld ongeveer 30 – 45 minuten.

Regelmaat, duur en prijzen

De eerste afspraak bij je osteopaat kan iets langer duren en neemt gemiddeld 45 minuten in beslag. Vervolgbehandelingen duren ongeveer 30 minuten.

Een sessie bij de osteopaat kost gemiddeld € 40 à € 60. De meeste mutualiteiten betalen een deel van de kosten terug. Deze terugbetaling bedraagt meestal € 10 per sessie met een maximum van 5 à 10 sessies per kalenderjaar. Het daadwerkelijke bedrag en maximaal aantal sessies kan licht variëren per ziekenfonds. Lees hier meer informatie over de terugbetaling van osteopathie per mutualiteit.

Alle osteopaten op Vind-een-Osteopaat.be hebben een erkende osteopathie-opleiding gevolgd en zijn door je ziekenfonds erkend. Zo kan je bij elke van onze osteopaten genieten van een terugbetaling.

Vind snel en eenvoudig een osteopaat in je buurt!

Onze partners